Miért WordPress?

miert-wordpress
A WordPress a világ legnépszerűbb olyan CMS rendszere, amellyel weboldalakat lehet felépíteni és szerkeszteni. Ebben a bejegyzésben azt vesszük át, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egy WordPress weboldalnak.

Megosztás:

A WordPress a világ legnépszerűbb olyan CMS rendszere, amellyel weboldalakat lehet felépíteni és szerkeszteni. Ebben a bejegyzésben azt vesszük át, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egy WordPress weboldalnak.

Miért a WordPress CMS rendszert használjuk?

Mielőtt kivesézzük az előnyöket és a hátrányokat, tisztázzuk le, mi is az a CMS. Egy kis rövid gyorstalpaló írás következik. Ha már ismered, ugord át nyugodtan, de javaslom, olvasd át egyszer, mert ahogyan a mondás is tartja: “Repetitio est mater studiorum.” – avagy “Ismétlés a tudás anyja.”

Mi lehet az a CMS?

A CMS (Content Managment System) egy olyan webes szoftvercsomag, amely segítségével különféle tartalmakat hozhatunk létre, szerkeszthetünk majd közzétehetjük azt a weben. Számos hasonló CMS rendszer létezik, ezek közül az egyik és legelterjedtebb a WordPress, amely egy nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszer, azaz CMS.

A tartalomkezelő rendszerek előnyei

Számos előnye van annak, ha a WordPress-re építjük fel a weboldalunkat. Ezek közül szedtem össze néhány szempontot, amelyekből talán látható, hogy miért is ennyire népszerű manapság a WordPress.

Előnyök

Rugalmasan alakítható

A tartalomkezelők, jelen esetünkben a WordPress egyik nagy előnye, hogy rugalmasan fejleszthető a tudása. Egy weboldal ezért a későbbiekben további funkciókkal bővíthető (bővítményekkel).

Könnyen szerkeszthető

Nem tart hetekig, hónapkig, míg megismered a WordPress kezelőfelületét. Egy letisztult, átlátható rendszerről van szó. Mindössze néhány kattintással lehet különböző változtatásokat eszközölni egy weboldalon, mely révén nagyon könnyedén tudod módosítani a szövegeket, cserélni a képeket. Egy blogbejegyzést például már akár 1 perc alatt is ki tudsz tenni az oldaladra.

Gyorsan elkészíthető a weboldal

Egy aránylag nem túl bonyolult céges WordPress oldalt, egyedire szabott grafikai megjelenéssel, a keresőoptimalizálási irányelveket betartva, és az online marketinget is figyelembe véve nagyjából 20-35 óra között elkészül. De egy bonyolultabb céges oldal is több tíz órával gyorsabban elkészíthető vele, nem úgy, mintha ugyanazt az oldalt egyedi kódolással készíttetnéd el.

Miért tud gyorsan elkészülni? Azért, mert a WordPress-hez már a telepítésekor is számos bővítmény a rendelkezésünkre áll. Természetesen azért nem ilyen könnyű, mert a bővítményekhez is érteni kell, imserni kell őket, tudni kell, hogy pontosan mi mire való, és azokat még be is kell állítani.

Ingyenes

Másik előnye, hogy ingyenes, így mindneki számára elérhető, használata pedig aránylag könnyen elsajátítható. Kérdezheted:akkor miért bízzak meg weboldalfejlesztő cégeket, ha magam is meg tudom csinálni?” – erre itt találod a választ!

A WordPress – múlt, jelen, jövő

Megjelenésekor a WordPress-t mindenki úgy ismerte meg, mint egy egyszerű blogkezelőt, azonban valódi tudásához képest sokkal több attól, mint egy egyszerű blog szoftver lenne, hiszen a blog funkcióján kívül teljes weboldalakat lehet készíteni vele.

WordPress nagyon sokat fejlődött az elmúlt évek alatt megjelenése óta, s mára a több ezer bővítménynek (plugin) köszönhetően jóval többre képes, mint egykor. Habár mind a mai napig léteznek más CMS rendszerek, mégis a WP volt az, amelyik a piaci verseny végén egyértelműen jött ki győztesnek. Oka: a WordPress kapja a legnagyobb támogatást akár fejlesztői, akár kiegészítő oldalról kell említést tennünk.

Ez idő alatt a WP egyre gyorsabb, megbízhatóbb és felhasználóbarátabb tartalomkezelő rendszerré vált, és ami még nagyon nagy előnyének tekinthető, hogy a webes keresők, mint például a Google, nagyon szeretik.

A lehetőségek tárháza

A WordPress, akár kezdőről, akár tapasztaltabb felhasználóról beszélünk, sokak számára nyújt remek lehetőségeket. Természetesen a WordPress önmagában még ma sem képes másra, minthogy egyszerű szöveges tartalmakat (képekkel, videókkal) tegyünk közzé vele, de már e tekintetben is nagyon jó választás, hiszen akár percek alatt bárki elkészíthet magának egy nyilvános blogoldalt, ahol megoszthatja gondolatait, véleményét.

A világ legnépszerűbb tartalom kezelője

A WP a felhasználóbaráti mivolta miatt vált az egyik legkedveltebb CMS rendszerévé. Jelen pillanatban a top 10 millió weblap több mint 35 %-a WordPress alapon fut.

A WP jó… Nekünk, weboldalkészítőknek, akik már tudják kezelni, de egy olyan valakinek, aki a WordPress-el még csak most ismerkedik a néhány kattintgatás után a tartalmat megjelenítő felület még nem biztos, hogy egyedi lesz. További nehézségekbe is ütközhet a weboldal beállítása során (keresőoptimalizálás, oldal betöltési sebesség, adatbázis, php és egyéb háttér beállítások, stb.). Vegyünk egy vállalkozót, akinek a vállalkozásának igazgatása mellett kérdéses, hogy lenne ideje arra, hogy megkeresse a különböző igényeit teljes mértékben kielégítő bővítményt, amit azon kívül, hogy telepít, még megfelelően be is kell tudni állítania.

Karbantartható

A WP-vel ellenben a legtöbb egyedileg leprogramozott weboldalra jellemző az, hogy amint elkészül, akkor 1-2 évig naprakész a forráskódja. Az idő múlásával azonban az fokozatosan elavul, így könnyen előfordulhat, hogy 3-4 évvel az elkészülte után az egész weboldalt teljesen le kell cserélni. Ezt hosszú munkaórák árán lehet megújíttatni, melynek borsos ára van. Ha ezt kihagyjuk, azzal azt kockáztatjuk, hogy biztonsági réseket hagyunk az oldalban, így könnyű prédává válik a hekkerek számára, akik pedig könnyedén feltörik.

A WordPress-hez viszont – mivel nyílt forráskódú, és sokan dolgoznak rajta – rendszeresen adnak ki frissítéseket, így a karbantartásuk hosszú távon megoldható anélkül, hogy folyamatosan újra le kellene kódolni az oldalt nulláról. Az egész mögött az Automattic alapítvány áll, akik mára több, mint 1000 dolgozóval felügyelik a WordPress-t és folyamatos fejlesztéseket végeznek rajta.

Eddig az előnyökről beszéltünk, de ejtsünk szót azért arról a csekélynyi hátrányról is, amit ha ismerünk, nem fog problémát okozni.

Hátrányok

Biztonsági rések

A WordPress weboldalak egyik gyenge pontja a biztonság. Mivel a WordPress nyílt forráskódú, ezért nem csak azok ismerik a forráskódját, akik támogatni, fejleszteni szeretnék, hanem azok is, akik abban kárt szeretnének tenni.

hekkerek előszeretettel veszik célba a WordPress-re épülő honlapokat. Különösen azok vannak veszélyben, akik elhanyagolják a karbantartásokat.

Ezért fontos, hogy a karbantartásokat rendszeresen el kell végezni, végeztetni – egy feltört oldalt több idő visszaállítani, mint a frissítéseket megcsinálni.

Egy WordPress weboldal teljes frissítése, beleértve a biztonsági mentéseket és a frissítéseket, valamint az oldal technikai állapotának tesztelését, kb. 1-1,5 óra alatt elvégezhető az egész folyamat és a weboldalunkat biztonságban is tudhatjuk.

Túl nagy választék

A WordPress-hez rengeteg, mondhatni tengernyi sablon és bővítmény választható és telepíthető. Szinte teljes a túlkínálat és ezek minősége igencsak ingadozik. Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen bővítményt telepítünk, mert ha nem megfelelő, nem megbízható helyről töltünk le sablont, vagy bővítmény, ugyancsak nagy kockázatnak tesszük ki magunkat és weboldalunkat.

Tehát nagy krültekintéssel érdemes megválogatni azt, hogy milyen elemekre építkezzen az oldal, hogy milyen sablont választunk és milyen bővítményeket telepítünk, mert utólag rettentően költséges ezeket módosítani, javítani. Gondolom ismerős a helyzet, mint egy ház építésekor: ha már eleve rossz alapokra épül fel egy (ház) weboldal, akkor lehet, hogy teljesen újat kell a helyére felépíteni.

Nem érdemes kockáztatni! Bízzuk ezt hozzáértőkre!

Gyorsaság

A következő általános hátrány, amibe még belefuthatunk, hogy egy kiválasztott sablon megtetszik nekünk. Szép az a sablon, szép… Viszont nagyon lassú, mert felesleges elemekkel van telerakva. Erre is komoly figyelmet kell fordítanunk, mert egy lassú oldalt utólagosan csak részben lehet javítani a legtöbb esetben.

lassú weboldalad hátrányai:

  • a Google nem fog szeretni, ezért gyengébb lesz a helyezésed a Google (és más) keresőben
  • mobilos felhasználók nagy része nem fogja kivárni a weboldalad betöltését
  • hirdetési kampányaid gyengébben fognak teljesíteni.

Persze van megoldás a WordPress gyorsítására, de az utólagos ilyen módú karbantartási munkálatok igen sokba kerülnek.

Itt a vége…

Ennyi volt ez a kis gyorstalpaló bejegyzés. A hátrányok mellett az előnyök jelentősen megnövelik a WordPress használatának biztos alapját, hiszen gyors, egyszerű, kereső- és felhasználóbarát.

Ismerjük a mondást, nemde: “Az idő – pénz.” Neked van-e a vállalkozásoddal töltött idő mellett tanulni is?

Ha nincs, Én tudok Neked segíteni!

Nem kell mást tenned, mint megmondanod, hogy mi az, amit megálmodtál, én pedig a WordPress adta előnyöknek köszönhetően azt gyorsan és precízen elkészítem Neked. Én tudom, hogy melyik bővítményt kell használni, és hogyan kell beállítani, alkalmazi a céljaid eléréséhez.

Amit meg tudok ígérni Neked, hogy miután elkészült az oldalad, azt Magad is tudod majd kezelni. Ha pedig valami oknál fogva mégis elakadnál, itt leszek, bármikor a rendelkezésedre állok, keress bizalommal és segítek!

További blogbejegyzések