Mobilbarát (reszponízv) weboldal

mockup-home
Napjainkban a mobiltelefonok egyre nagyobb teret hódítanak, szinte már nincs is olyan ember, akinek ne lenne valamilyen okoseszköze, amit nem csupán telefonálásra és sms írásra használhat, hanem az őt érdeklő információk döntő többségét is meg tduja keresni rövid idő alatt a telefonja segítségével.

Megosztás:

Napjainkban a mobiltelefonok egyre nagyobb teret hódítanak, szinte már nincs is olyan ember, akinek ne lenne valamilyen okoseszköze, amit nem csupán telefonálásra és sms írásra használhat, hanem az őt érdeklő információk döntő többségét is meg tduja keresni rövid idő alatt a telefonja segítségével.

Mi az a reszponzív weboldal?

A következő rövidke útmutatóban arról lesz szó, hogy mit is jelent pontosan az, hogy egy weboldal reszponzív. Valamint arra próbálok rávilágítani, hogy miért jó, ha a Te weboldalad is reszponzív módon készül.

Mit jelent az, hogy egy weboldal reszponzív?

reszponzív kifejezés az angol “responsive” szó magyar megfelelője, ami szó szerinti fordításban annyit jelent: igazodó.

Ha weboldalról van szó, akkor a reszponzivitás az eszközök szélességéhez igazodó megjelítést jelenti.

weboldalt úgy építjük fel, hogy az ne lógjon ki az okoseszköz képernyőjéről, azaz a weboldal grafikai felépítése minden készüléken alkalmazkodik az eszköz szélességéhez. Magyarán mondva, a weboldal minden egyes elemét (logót, képeket, szövegeket) ugyanúgy jeleníti meg PC-n, laptopon, tableten és telefonon is, csak éppen az adott eszköz képernyőjéhez módosul a megjelenése, mert automatikusan alkalmazkodik az eszköz szélességéhez.

A mobilbarát weboldal fontossága, előnyei

Szeretni fogják a látogatók

mobilkészülékeket használók sokkal könnyebben boldogulnak egy reszponzív (mobilbarát) oldallal.

A mobil mindig kéznél van

Ha valami eszünkbe jut, csak annyit kell tennünk, hogy elővesszük a zsebünkből és már rá is kereshetünk a minket érdeklő információkra. Pár másodperc alatt mindennek utána lehet nézni és még csak le sem kell ülnünk az számítógép elé. Felgyorsult világunkban ez egy nagyon praktikus dolog, és ezért annyira kiemelkedően fontos, hogy mobilbarát weboldalad legyen Neked is.

Miért fontos a reszponzív design?

  • a mobileszközök folyamatosan növekvő népszerűsége miatt, és mert
  • a Google algoritmusa előnyben részesíti a mobilbarát honlapokat azokkal a weboldalakkal szemben, amelyek nem reszponzívek.

Az utóbbi időkben szinte rekordokat dönt az okostelefon használók aránya

Néhány statisztikai adat:

Az eNET 2019. májusi kutatása alapján Magyarországon 5,3 millió ember használ okostelefont, ennek 85%-a mobilinternettel is rendelkezik és folyamatosan használja az internetet. Az elemzésből az is kiderül, hogy az okostelefonok elterjedtsége egyre jobban . A felmérés ugyan 2019-es, de nem elhanyagolható, s inkább figyelemreméltó, mert ez a szám azóta már növekedett.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is rendszeresen készít felméréseket. Például a 2021-es I. negyedéves adatok szerint több, mint 12,7 millió mobil-előfizetés aktív Magyarországon.

Emlékszem még a 2000-es évek elejére, amikor még nem volt ennyi mobiltelefon, majdnem hogy luxusnak számított az, ha valaki rendelkezett egy mobileszközzel, ráadásul akkoriban még csak nyomógombos mobiltelefonok léteztek.

Összegezzük a reszponzív webdesign előnyeit

Nos, tehát míg régen az volt az elterjedt megoldás egy weboldal mobileszközön való megjelenítésére, hogy minden weboldalnak készült egy asztali és egy (külön) mobilos változata is, ma már sokkal korszerűbb megoldás a reszponzív design. Röviden: a reszponzív design azt jelenti, hogy csak egyetlen egy honlap van, és minden módosítás automatikusan a weboldal mobilos megjelenés része is lesz.

Előnyei:

Egy reszponzív weboldalon mobileszközről böngészve a képek például automatikusan a kisebb méretre optimalizálva jelennek meg, így esztétikus marad az oldal, és ami még fontos: kisebb lesz a letöltendő adatmennyiség is, amikor valaki a weboldaladra kattint.

A kisebb adatmennyiség pedig növeli a weboldal sebességét.

A legfontosabb viszont az, hogy…

a reszponzív megjelenés növeli a weboldaladra mobilról érkező látogatóid elégedettségét, és csökkenti a visszafordulási arányt.

Keresőbarát lesz a weboldalad

A Google 2018. márciusában jelentette be, hogy áttérnek a mobil alapú feltérképezésre, és ez 2021 márciusa óta minden weboldal tulajdonost érint.

Ez azt jelenti, hogy a weboldalak feltérképezésekor a Google a mobilos verziót veszi figyelembe, és ez beleszámít a rangsorolásba is.

A reszponzivitás eredményeképpen az elégedett felhasználó így sokkal nagyobb valószínűséggel fog visszatérni az oldaladra, és sokkal hajlamosabb lesz a Te szolgáltatásodat vagy termékedet választani a konkurenciáddal szemben.

Ha egy vállalkozó nem rendelkezik reszponzív céges oldallal, akkor bizony komoly hátrányba kerülhet a Google fent említett rangsorolása miatt. A mobilokról indított keresések esetében a Google például már nem is jeleníti meg azokat az oldalakat előkelő pozícióban, amelyek nem rendelkeznek mobilbarát megjelenéssel.

További blogbejegyzések

Miért WordPress?

A WordPress a világ legnépszerűbb olyan CMS rendszere, amellyel weboldalakat lehet felépíteni és szerkeszteni. Ebben a bejegyzésben azt vesszük át,...