Ahhoz, hogy minőségi munkát tegyünk le az asztalra, olyan minőségi eszközök kellenek, amelyek használata nagyban megkönnyíti az alkotást. Ilyenek például a rajzlap, a ceruza, a radír, az árnyékoláshoz papírceruza, papírzsebkendő, vatta, stb.

Rajzlap

Az első alkalommal, amikor elkezdtem (újra) rajzolni, egy sima, egyszerű rajzlapot használtam, s miután elkészült az első rajzom magamról, nem nagyon voltam megelégedve az eredménnyel. Ezért kicsit utána olvastam a portré rajzolás trükkjeinek, és akkor találkoztam azzal a számomra meglepő dologgal, hogy az sem mindegy, milyen a rajzlap minősége. Így például amikor a kezembe vettem az első dipa, általában műszaki rajzokhoz használatos rajzlapot (190 g/m2), egy meglepő és óriási élményben volt részem, mert már ezzel a rajzlap típussal is sokkal szebb lett az eredmény, mint egy átlagos rajzlapot használva.

Mint az kiderült, egy rajzlap kiválasztása esetén a felület, a méret és a vastagság a legfontosabb szempontok. Ezek közül a vastagság az, amire ezek közül igyekszem nagyon figyelni. Mert ha egy hagyományos nyomtatópapírt veszünk alapul, az körülbelül 80-90 g/m2. A sima rajzlap ettől kicsit több. Ez az adat azért fontos, mert a rajzlapok vastagságát nem hosszmértékben (mm) tüntetik fel a gyártók, hanem az 1 m2-re eső papírtömegből következtethetünk a vastagságra, és minél nagyobb az 1 m2-re eső gramm mennyisége, annál vastagabb a papír. Így, míg a nyomtatópapír pl. 90 g/m2, addig egy jobb rajzlap nagyjából ennek a duplája, ami 180 g/ m2 körül mozog. De ennél vastagabb is lehet. A 150 g/m2-től felfelé már megfelelő vastagságúak a papírok.

A rajzlap, amit én használok, Canson XL Aquarelle, 300 g/m2. Ez egy savmentes, hidegen sajtolt  finom textúrájú (enyhén durva felületű), kiváló ár-érték arányú papírtömb. Én az A3-as méretű tömböt szoktam vásárolni, ami 30 lapot tartalmaz. Ez egy jó darabig elég. Leginkább akvarell-, gouache- és akrilfestéshez a legalkalmasabb, de grafit rajzokhoz is kellőképpen alkalmazható. Extrém az ellenálló képessége, többszöri vízzel való átmosás-, javítás, festékeltávolítás esetén is.

Grafittal kicsit körülményesebb dolgozni rajta, de a textúrázott felülete miatt sokkal eredményesebb árnyékolást lehet vele készíteni. Ha pedig fekete háttérre van szükségünk, akkor ez a fajta rajzlap az egyik legjobb megoldás. Persze ennek is megvan a saját maga kis trükkje, de erről egy későbbi bejegyzés során még kitérek.

Most pedig nézzük meg a ceruzákat.

Ceruza
Radír
Papírceruza